ACS RaidersFotbal JunioriVarsta propice initierii in fotbal si de ce abandoneaza copiii fotbalul

varsta initiere fotbal

In cadrul acestui articol ne propunem sa discutam despre varsta propice la care copiii ar trebui sa inceapa sa faca fotbal, motivele pentru care copiii renunta la fotbal si sa dezbatem eventualele solutii pentru a micsora aceasta rata de abandon. Subiectul este foarte amplu si nu putem avea pretentia de a-l clarifica intr-un singur articol, insa putem observa tendinte si cauze, bazate pe statistici.

In primul rand, sa pornim discutia folosind cateva date statistice:

 • numarul de copii din Romania (3 – 18 ani) este in scadere, de la 4,4 milioane in 2006 la 3,4 milioane in 2016;
 • aprox 71% din copiii din mediul urban practica un sport insa doar 28% o fac in mod organizat (in cadrul cluburilor);
 • 30% din copiii ce practica un sport, practica fotbalul;
 • practic, combinand datele de mai sus, din 3,4 milioane de copii aproximativ 200,000 copii practica fotbalul in mod organizat. Suna bine, insa prin comparatie in Anglia aprox 800,000 de copii practica fotbalul in mod organizat.

Baza de la care se pleaca nu este tocmai rea si, daca mergeti pe terenurile de fotbal an dupa an, puteti observa o crestere a numarului de echipe de fotbal pentru copii. Insa acest lucru este valabil pentru segmentul de varsta 4 – 10 ani. Peste 10 ani rata de abandon este accelerata, cu cat ne apropiem de 16 ani. Practic, atunci cand copiii pot face pasul catre performanta, aria de selectie devine mult mai mica.

De ce? Pentru a afla raspunsul trebuie sa studiem motivatiile pentru care copiii vin initial la fotbal (4 – 10 ani):

 • pentru ca le place sa se joace cu mingea de fotbal;
 • pentru ca vor sa se distreze cu prietenii;
 • pentru ca sunt adusi de parinti;
 • pentru ca viseaza “sa fie ca Messi”.

Initial, antrenamentele sunt o joaca iar pretentiile calitative ale antrenorilor si ale parintilor sunt mici. Insa, pe masura ce trec anii, antrenamentele devin din ce in ce mai serioase iar pretentiile cresc (antrenori, parinti). In acelasi timp, copilul intra in perioada de pre-adolescenta, scoala necesita din ce in ce mai multa atentie, pasiunile copiilor se schimba (fie catre alte sporturi, fie catre alte activitati).

Practic, ceea ce initial era o joaca devine o activitate impusa si stresanta iar la acest stres contribuie tot mediul inconjurator: parintii si antrenorii, grupul de prieteni, celalalte activitati impuse.

Daca mergeti intr-o scoala si observati o clasa de copii de 8-9 ani, sigur veti constata ca cei care practica fotbalul sunt priviti cu admiratie de catre colegi. Daca insa mergeti intr-o clasa de copii de 16 ani deja lucrurile se schimba iar fotbalul nu mai este activitatea “cool” pe care copiii aspira sa o practice.

Peste toate aceste aspecte intervine rutina: cu cat copilul practica fotbalul de la o varsta cat mai mica, cu atat cresc sansele ca acesta sa se plictiseasca de fotbal in adolescenta. Mai mult decat atat, acolo unde parintii imping copilul catre fotbal, de multe ori copilul este inscris la antrenamentele mai multor cluburi, in ideea de a acumula cat mai multa experienta. Strategia poate avea rezultate pe termen scurt, insa pe termen lung duce la saturatie.

Conform studiilor de specialitate privind fotbalul juvenil (vezi acest studiu interesant al lui Rafa Benitez, bine documentat), fiecare segment de varsta este propice pentru dezvoltarea anumitor parametrii si are anumite caracteristici:

 • copiii sub 7 ani isi pierd interesul repede pentru o activitate si obosesc repede;
 • copiii de 8 ani incep sa fie dispusi sa invete tehnici noi insa tot au probleme in a-si mentine concentrarea pe o activitate;
 • copiii de 9 ani incep sa ia fotbalul ca pe o provocare la care isi doresc sa fie cat mai buni;
 • copiii de 10 ani gasesc deja placere in activitatea sportiva / fizica. In plus, la varsta de 10 ani incep sa se formeze grupele de muschi ce vor defini cresterea in adolescenta.

Conform acestor date este usor de observat ca varsta propice pentru initierea in fotbalul de performanta este cea de 9 – 10 ani. Pana la aceasta varsta se recomanda practicarea mai multor sporturi pentru a stimula copilul in a-si dezvolta parametrii fizici (motricitate, agilitate etc) fara a insista pe un sport anume.

In paralel insa, este usor de observat ca majoritatea parintilor isi trimite copiii catre cluburile de fotbal la varste mai mici (sub 7 ani). Acest fapt nu doar ca nu ajuta copiii in a deprinde mai rapid fotbalul dar duce si la pierderea prematura a interesului fata de acest sport.

Se poate pune o intrebare pertinenta: daca un copil incepe sa practice fotbalul la 6 ani iar alt copil incepe sa il practice la 9 ani, care dintre cei doi copii va fi un fotbalist mai bun la 12 ani? Ei bine, conform studiilor, nu exista nici o legatura intre cele 2 cazuri deoarece aptitudinile necesare fotbalului sunt deprinse si solidificate dupa 9 ani. In plus, un copil ce a inceput fotbalul la 6 ani este mai susceptibil sa se fi plictisit deja de acest sport inainte de a ajunge la varsta la care il poate deprinde cu adevarat.

In cadrul clubului nostru acceptam inscrieri la grupe de fotbal si sub 6 ani insa abordam antrenamentele de fotbal diferit pentru grupele de copii pana in 8 ani. Astfel, accentul este pus exclusiv pe distractia cu mingea pentru a stimula interesul copiilor fata de acest sport, axandu-ne pe aspecte ce tin de coordonare motrica, pozitionare si atentie in spatiu si timp si dezvoltarea aptitudinilor de baza in lucrul cu mingea (oprirea si conducerea balonului, dribblingul, pasa si sutul cu interiorul si exteriorul piciorului).

Putem concluziona urmatoarele:
 • initierea in fotbal de la o varsta cat mai frageda nu duce la imbunatatirea sanselor ca acel copil sa devina un fotbalist mai bun – dimpotriva, cresc sansele ca acel copil sa se plictiseasca prematur de acest sport;
 • varsta de 9-10 ani este ideala pentru a incepe practicarea in mod organizat a fotbalului;
 • este imposibil sa identifici un viitor mare fotbalist la varste sub 10 – 11 ani, deoarece dezvoltarea fiziologica ce se produce dupa varsta de 11 – 12 ani poate influenta decisiv dezvoltarea fotbalistica a copilului;
 • probabilitatea de a abandona fotbalul este cu atat mai mare cu cat presiunea exercitata de catre antrenori / parinti / mediul social este mai mare.
Lasa-ti copilul sa se bucure de fotbal! Ca parinti, toti ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostrii, insa uneori mai mult nu inseamna si mai bine.

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit! Inscrieri la telefon 0733947177.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2021 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.