Fotbal JunioriScorurile disproportionate din meciurile copiilor

infrangere fotbal scor mare

Daca urmariti rezultatele din campionatele, turneele sau meciurile amicale pentru copii, veti observa destul de des rezultate finale cu diferente foarte mari de scor (12-0, 16-1, ba chiar 25-0). Aceste rezultate pot zdruncina increderea oricarui copil… Am fost in ambele situatii (sa conducem si sa fim condusi cu o diferenta mare de scor) iar din punctul nostru de vedere ambele situatii sunt neplacute: echipa aflata in avantaj nu are suficienta opozitie pentru a invata ceva din acel joc iar echipa aflata in dezavantaj poate suferi din punct de vedere psihologic.

Cauzele scorurilor disproportionate

Uneori, echipele care castiga la diferente uriase de scor sunt cele care se axeaza pe dezvoltarea jocului colectiv si nu pe dezvoltarea individuala a micilor fotbalisti. Dar nu este mereu asa. Astfel de scoruri se intampla si daca:

 • o echipa participa la un joc / turneu / campionat peste nivelul sau actual de pregatire (de exemplu, o grupa de copii abia formata participa la un turneu unde vin echipe ce joace de multi ani impreuna);
 • una dintre echipe este formata din jucatori mai mari din punct de vedere al varstei biologice;
 • situatii punctuale, de exemplu jucatorii uneia dintre echipe sunt obositi (prea multe jocuri intr-un timp prea scurt).

Nimeni nu are de castigat din astfel de situatii, insa ele pot fi evitate in timpul jocului. Din pacate, exista si antrenori care chiar si la nivel de copii si juniori isi propun sa castige la o diferenta mare de scor, in general pentru a-si hrani propriul orgoliu.

Cum pot fi evitate aceste scoruri disproportionate?

In Anglia exista o regula a Federatiei Engleze de Fotbal (F.A.) prin care este introdus sistemul “power-play”: atunci cand o echipa de copii este condusa la o diferenta de scor mai mare de 5 goluri, aceasta beneficiaza de un jucator in plus.

In Romania nu exista acest concept, insa el poate fi foarte usor suplinit de catre antrenorii echipei aflate in avantaj, astfel:

 • jucatorii pot fi utilizati pe alte posturi decat cele obisnuite lor (lucru oricum benefic pentru a evita specializarea timpurie pe posturi);
 • echipa aflata in avantaj poate juca cu o tema de joc (de exemplu din maxim 2 atingeri, goluri doar cu capul, suturi doar din afara careului etc);
 • jucatorii mai putin folositi primesc mai mult timp de joc.

De cele mai multe ori insa, nu se intampla asa. Echipa aflata in avantaj continua sa marcheze, fara sa schimbe nimic. Copiii sunt de inteles, in fond ei joaca fotbal pentru a da goluri – problema este la antrenorii care nu inteleg ca astfel nu aduc beneficii nimanui, in afara propriei persoane.

In Spania, antrenorul unei echipe Under 10 a fost demis dupa ce a castigat un joc cu 25-0, conducatorii clubului considerand ca antrenorul a dorit sa umileasca echipa adversa, fapt de neconceput in lucrul cu copii. Tot in Spania, dupa un meci Under 14 castigat cu 31-0, cei de la Real Madrid au fost acuzati ca “nu folosesc strategii pentru ca astfel de evenimente să nu aibă loc”.

Din punctul nostru de vedere, orice astfel de scor disproportionat este in primul rand o oportunitate ratata pentru echipa castigatoare de a folosi jocul ca un exercitiu (folosind strategii ca cele explicate mai sus) si spune mai multe lucruri negative despre echipa castigatoare decat despre cea care a pierdut meciul.

Care este parerea voastra? De ce se intampla astfel de rezultate disproportionate si cum ar trebui ele evitate? Sau nu ar trebui evitate?

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit!Inscrieri la telefon 0733947177.

2 comments

 • Gabriel

  10/06/2021 at 8:16 AM

  La noi nemernicia este foarte mare!! Cei de la AMFB nu verifica niciodata carnetele de joc, si intr un meci de 2011, te trezesti cu 2-3 jucatori de 2009,nu vb de ce expuneti voi oboseala ori incepatori!!
  Asa isi fac reclama ca sunt buni si aduc jucatoti la scoala, unde cresc niste jucatoti ratati!!

  Reply

 • Aveti dreptate in sensul ca exista si astfel de cazuri, cu siguranta. Insa de ce antrenorul nu face contestatie? Arbitrul verifica daca toate carnetele au vizele necesare, insa de unde sa stie daca jucatorul cu nr 99 de pe teren este acelasi cu cel din carnetul de jucator? Nu are cum sa alinieze toti jucatorii si sa le verifice pozele fata in fata, ar dura o vesnicie. Este datoria antrenorului / delegatului echipei defavorizate sa conteste dreptul de joc al unui jucator.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal pentru copii ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2023 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.