ACS RaidersFotbal JunioriDe ce nu mai producem jucatori de fotbal “ca altadata”?

Cunoastem toti vechea poveste: nu mai “producem” jucatori ca alta data, nu mai avem rezultate in cupele europene, nu mai transferam jucatori la marile cluburi europene, nu mai putem accede in fazele superioare ale marilor competitii din cauza lipsei de calitate a jucatorilor.

Mereu se spune ca situatia aceasta este data de lipsa infrastructurii: terenuri de antrenament proaste sau inexistente, baze sportive incorect si incomplet utilate, lipsa de sustinere din partea statului. Este un argument greu de combatut, deoarece stim ca in orice domeniu de activitate investitia este cea care dicteaza succesul. Dar haideti sa vedem care este situatia in alte tari…

Anglia asteapta de zeci de ani acea generatie care sa o readuca pe culmile gloriei. Din punct de vedere al infrastructurii, situatia este impresionanta: academii peste academii, terenuri perfecte de antrenament, sponsori etc. Insa rezultatele nu sunt deloc pe masura infrastructurii. Mai bune ca ale Romaniei, dar nu pe masura infrastructurii. Pe de alta parte, la sfarsitul anilor ’90 / inceputul anilor 2000, Germania se afla in aceeasi situatie: infrastructura excelenta, insa cu rezultate dezamagitoare. Federatia Germana de Fotbal a identificat faptul ca nu infrastructura duce la lipsa performantelor, ci urmatoarele doua aspecte:

  1. lipsa de pregatire specifica in lucrul cu copiii a antrenorilor din fotbalul juvenil;
  2. proasta organizare privind identificarea talentelor.

Drept urmare, Federatia Germana a introdus in 2003 o licenta speciala necesara antrenorilor de copii, asigurandu-se astfel ca antrenorii au pregatirea necesara dezvoltarii viitorilor mari fotbalisti. In acelasi timp a creat campionatele nationale U17 si U19, oferind astfel cluburilor posibilitatea de a identifica mai usor copii talentati din toata tara. Mai mult decat atat, a obligat cluburile din primele 2 ligi sa detina academii de fotbal pentru copii, fortand astfel cluburile sa identifice talente. In paralel, Anglia nu a schimbat nimic. Rezultatele vorbesc de la sine: Germania a castigat Cupa Mondiala in 2014 si ajunge in mod constant in fazele finale ale competitiilor de juniori, pe cand Anglia bate pasul pe loc de ani buni.

Atat in Anglia cat si in Germania, presiunea sociala este mult mai mica decat in Romania, datorita standardului de viata mai ridicat. Ele nu se afla in situatia Braziliei sau Argentinei, acolo unde de multe ori singura sansa a copiilor pentru a reusi in viata o reprezinta o cariera in fotbal. Deci cade argumentul social conform caruia Romania nu mai produce jucatori de clasa mondiala din cauza ca micii fotbalisti (si parintii acestora) nu mai au aceeasi dorinta de a reusi din punct de vedere financiar.

Intorcandu-ne la tara noastra, parerea clubului nostru este ca, desi infrastructura lasa mult de dorit, cauza insuccesului consta in lipsa de pregatire a antrenorilor specializati in fotbal juvenil, combinata cu o proasta organizare privind identificarea de talente. Poate tocmai de aceea Academia Hagi are succes. Nu datorita bazei sportive, ci datorita antrenorilor bine pregatiti si departamentului foarte activ de scouting. Iar rezultatele sunt impresionante.

Ceea ce ne propunem in cadrul clubului Raiders este sa oferim sansa copiilor sa fie antrenati de antrenori capabili sa ofere calitatea necesara procesului de instruire. Pentru ca un antrenor sa fie cu adevarat bun, nu conteaza la ce nivel a jucat fotbal, ci conteaza sa aiba deschiderea de a invata mereu lucruri noi, sa aiba inteligenta emotionala necesara lucrului cu copiii si mai ales sa faca aceasta meserie cu pasiune. Haideti sa fim cinstiti: la nivel de juniori, multi antrenori cred ca “le stiu pe toate”, isi varsa frustrarile propriilor esecuri pe copii si nu au pregatirea necesara in a lucra corect cu un grup de copii. Cum putem spera ca ei sa creeze viitori fotbalisti de clasa mondiala?? De ce? Doar pentru ca au jucat fotbal la un nivel oarecare? Doar pentru ca deja antreneaza de niste ani?

Putem face o paralela cu sistemul scolar: oare care copil va invata mai bine? Cel care beneficiaza de o scoala utilata modern dar are profesori slab pregatiti sau cel care merge la o scoala darapanata dar are profesori dedicati, bine instruiti? Evident, ideal ar fi ca un copil sa beneficieze atat de o scoala moderna cat si de profesori excelent pregatiti! Insa degeaba am o scoala moderna daca nu am profesori. Dar pot avea succes daca am profesori, chiar daca scoala este mai prost utilata.

In concluzie, credem ca intr-adevar lipsa investitiei este cea care a dus la situatia curenta a fotbalului romanesc, insa investitia nu priveste atat bazele sportive cat mai ales calitatea procesului de antrenament.

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit!Inscrieri la telefon 0733947177.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal pentru copii ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2023 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.