Ni se intampla destul de des sa fim abordati de catre parinti mai mult sau mai putin implicati in fotbal, dorind sa stie exact pe ce post joaca copilul lor sau ce post i s-ar potrivi mai bine copilului. Intotdeauna primim cu un zambet astfel de intrebari si raspundem cu rabdare, insa consideram util si un articol pe aceasta tema.

Specializarea pe posturi de la varste fragede

Intelegem dorinta arzatoare a parintilor de a-si putea cataloga copilul drept atacant, portar sau mijlocas central. Insa, in ciuda impresiei potrivit careia specializarea pe posturi de la varste mici ii permite copilului sa isi dezvolte din timp aptitudinile necesare acelui post, atat clubul nostru cat si multi experti in fotbalul juvenil considera ca aceasta abordare este gresita.

In realitate, specializare pe posturi nu face altceva decat sa ingradeasca dezvoltarea copilului. Este ca si cum un copil ar invata doar matematica – poate va fi bun la matematica, insa cu siguranta va fi agramat. Exact la fel se intampla in fotbal: copiii au nevoie sa evolueze pe cat mai multe posturi pentru a-si putea dezvolta tot bagajul necesar in fotbalul de performanta. Ei trebuie sa invete si sa traga la poarta dar si sa deposedeze un adversar. Cu cat un copil este folosit mai mult pe un singur post, cu atat o serie de aptitudini nu ii sunt dezvoltate suficient.

Din pacate, daca antrenorul are doar o viziune pe termen scurt (castigarea urmatoarelor meciuri), acesta va fi foarte tentat sa specializeze fiecare copil pe cate un post pentru a obtine rezultate favorabile in meciuri. Asadar, acordati atentie daca aceasta este abordarea folosita de antrenor!

De exemplu, daca un copil de 6-7 ani este folosit ca atacant si ramane pe aceasta pozitie o perioada lunga de timp, acesta nu isi va dezvolta complet celalalte simturi necesare in fotbalul modern. Chiar daca un copil da semne clare ca este potrivit pentru un anumit post, dezvoltarea lui pe acel post va fi ajutata (si nu limitata) de utilizarea copilului pe cat mai multe posturi.

Cand poate incepe specializarea pe posturi?

Mai mult decat atat, daca privim carierele fotbalistice ale multor fotbalisti profesionisti celebrii, putem observa ca acestia au schimbat postul pe care fusesera folositi in copilarie: Messi, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Thierry Henry, Gareth Bale, Lothar Matthaus, Andrea Pirlo, Ryan Giggs etc. De ce se intampla acest lucru? Raspunsul este simplu: pe masura ce copiii inainteaza in varsta la fel inainteaza si dezvoltarea lor fizica si mentala. Un copil de 8 ani poate parea potrivit pentru postul de atacant insa acelasi copil la varsta de 16 ani poate fi mult mai potrivit ca fundas (deoarece acolo l-a dus dezvoltarea sa fizica si mentala).

De aceea, este important ca specializeaza pe un post anume sa fie realizata cat mai tarziu in viata sportiva a micilor fotbalisti, lasandu-le acestora sansa de a-si dezvolta un bagaj complet de aptitudini ce le vor permite sa devine jucatori completi. Sunt multe exemple de fotbalisti care stiu sa se apere dar nu trag corect la poarta sau invers.

Stim ca este greu inclusiv pentru copii sa accepte rotirea pe posturi, insa cu rabdare si tact ei pot intelege ca aceasta rotire este in beneficiul lor. Multi copii incep fotbalul in jurul varstei de 6-7 ani: este esential pentru ei sa deprinda tainele acestui sport, sa aiba cat mai multe atingeri de minge, sa fie pusi in situatii de joc cat mai diverse pentru a le stimula aptitudinile unui fotbalist modern. Abia in jurul varstei de 14 ani (sau odata cu trecerea la jocul 11 vs 11) copiii pot fi specializati pe un post anume, avand bagajul tehnic complet pentru a face fata oricarei situatii.

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit! Inscrieri la telefon 0733947177.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizat in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala noastra de fotbal isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Continut © 2019 - 2021 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.