In cadrul acestui articol dorim sa dezbatem tema antrenamentelor individuale in fotbalul pentru copii. Sunt ele benefice sau nu? In ce conditii ar trebui ele desfasurate? Ce ar trebui sa urmareasca aceste antrenamente individuale? Care este diferenta dintre individualizare si antrenamente individuale?

Toti parintii isi doresc ca micii lor fotbalisti sa fie cat mai buni si sa progreseze cat mai mult. Atunci cand parintele isi doreste ca cel mic sa fie mai bun la matematica, ii pune un meditator pentru matematica. Aceeasi gandire a aparut si in fotbalul pentru copii, antrenamentul individual avand rolul meditatiilor din sistemul de invatamant. Pentru cei mai multi, antrenamentele individuale inseamna antrenamente de fotbal desfasurate individual (jucator + antrenor) cu scopul accelerarii dezvoltarii fotbalistice.

Avantajele antrenamentelor individuale
  • antrenorul isi poate dedica toata atentia unui singur jucator;
  • antrenorul poate personaliza exercitiile sesiunii de antrenament astfel incat acestea sa se plieze pe nevoile acelui jucator.

Consideram ca antrenamentele individuale, rupte din contextul jocului, nu aduc beneficii copiilor. Dimpotriva, aceste antrenamente forteaza de multe ori copiii intr-un joc liniar, lipsit de creativitate, similar cu driblingul impus printre jaloane. In cazul portarilor, antrenamentele individuale au alta insemnatate. dat fiind caracteristicile de joc ale acestor jucatori.

Dezvantajele antrenamentelor individuale (fara context de joc)
  • lucrand individual, exercitiile din antrenament sunt scoase din contextul jocului, neavand adversitatea specifica unui joc. Una este sa driblezi copete si conuri, alta este sa iei decizia efectuarii unui dribling (si sa il realizezi cu succes) in conditii de joc. De multe ori vedem copii mai mult decat capabili sa execute un procedeu tehnic in lipsa adversitatii, insa in joc ei nu reusesc sa mai faca acelasi lucru. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori copiilor nu le lipseste capacitatea tehnica de executie ci le lipseste capacitatea de a lua cea mai buna decizie (inteligenta in joc);
  • de cele mai multe ori, antrenamentele individuale sunt adaugate in completarea antrenamentelor cu grupa jucatorului, ceea ce inevitabil adauga oboseala iar in timp poate duce la saturatie (prea mult antrenament poate dauna pe termen lung, pe masura ce copiii cresc si apar si alte activitati interesante pentru varsta lor).

Antrenamentele individuale au rostul lor atunci cand scopul antrenamentului il reprezinta antrenarea executiei: de exemplu, un jucator poate foarte bine antrena individual executarea loviturilor libere direct pe poarta sau prinderea corecta a balonului in cazul portarilor. Insa inteligenta in joc si luarea deciziilor corecte in lipsa de timp si spatiu nu pot fi antrenate individual, lipsind conditiile de joc.

Individualizare VS antrenamente individuale

Individualizarea presupune identificarea carentelor unui jucator si antrenarea acestuia pentru a-i imbunatati aceste aspecte din joc. De exemplu, daca un jucator face mereu preluarea mingii doar pe loc si nu pe o directie de miscare, un antrenor poate lucra cu acel jucator pentru a-l obisnui sa preia mingea pe o directie de alergare. Insa aceste exercitii trebuie efectuate cu adversar real si nu in fata unor conuri. Individualizarea nu presupune neaparat antrenament individual ci se axeaza pe antrenamente gandite astfel incat sa rezolve problemele fiecarui jucator.

Propunerea noastra

Din motivele explicate mai sus, nu suntem adeptii antrenamentelor individuale in care copiii se invart in jurul unor conuri ci al individualizarii antrenamentului pentru nevoile fiecarui copil.

In cadrul scolii de fotbal Raiders Bucuresti oferim antrenamente individualizate pentru jucatori nascuti intre anii 2007 si 2015. Antrenamentele sunt conduse de antrenori licentiati UEFA si abordeaza carentele fiecarui jucator in parte.

Pentru mai multe detalii privind programul de antrenament si costurile, va rugam sa contactati antrenorul coordonar al sedintelor de individualizare (Catalin Dobrota – tel 0725098680).

Dragi parinti, lasati copiii sa se bucure de fotbal si incercati sa fiti atenti la activitatile fotbalistice ce le produc lor bucurie. Nu le incarcati inutil programul plimband copiii de la antrenamente cu grupa la antrenamente individuale sau chiar pe la mai multe cluburi simultan. La varste mici copiii nu au de ales si vor face ceea ce doresc parintii, insa pe masura ce cresc toata aceasta solicitare din primii ani de fotbal se va intoarce impotriva lor.

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit!Inscrieri la telefon 0733947177.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal pentru copii ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2023 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.