ACS RaidersFotbal JunioriImportanta rezultatelor in fotbalul pentru copii

In Romania, aproape orice lector / antrenor din fotbalul pentru copii iti va spune ca rezultatele (victoriile) NU sunt importante si NU trebuie sa fie un obiectiv al echipelor de juniori. Nu suntem singura tara cu aceasta mentalitate: de exemplu, in Anglia, motto-ul pentru fotbalul juvenil al Federatiei de Fotbal este “football for fun” (fotbal pentru distractie). Sunt insa si tari (Spania, Germania) unde mentalitatea este exact opusa, incepand de la grupele de 8 – 10 ani. Rezultatele vorbesc de la sine, atat la nivel de juniori cat si la nivel de seniori. Haideti sa analizam putin avantajele si dezavantajele celor doua mentalitati…

Rezultatele meciurilor nu sunt importante

Beneficii
  • Se elimina presiunea rezultatului de pe copii;
  • Se urmareste un scop pe termen lung, lasand posibilitatea antrenorului de a se concentra exclusiv pe dezvoltarea tehnico – tactica a micilor fotbalisti.
Riscuri
  • Copii cresc cu mentalitatea conform careia rezultatul unui meci de fotbal este mai putin important decat performanta individuala;
  • In cazul in care infrangerile sunt dese, copiii isi vor pierde interesul, se vor antrena fara intensitate si in final vor renunta la fotbal. Nici un copil nu isi doreste sa practice un joc in care pierde des. Nici un parinte sau prieten nu il intreaba pe copil daca a dat totul pe teren sau daca a aplicat corect ceea ce a invatat, ci daca a castigat meciul.

Rezultatele meciurilor sunt importante

Beneficii
  • Copiii cresc cu o mentalitate de jucator care nu renunta la gandul victoriei, deoarece sunt invatati de mici ca scopul jocului de fotbal este victoria, nu distractia;
  • Antrenamentele si meciurile copiilor vor capata o intensitate crescuta, datorita mizei. Este mult mai usor sa renunti sa alergi dupa minge sau dupa jucatorul advers atunci cand ti se spune ca fotbalul este doar o distractie… De ce avem pretentia sa nu renunte atunci cand devin fotbalisti profesionisti, daca la nivel de juniori i-am invatat ca nu conteaza victoria?
  • Se dezvolta spiritul de echipa si altruismul, copii intelegand ca in fotbal trebuie sa te pui in slujba echipei.
Riscuri
  • Antrenorii sunt tentati sa urmareasca victoria cu orice pret. De exemplu, daca am o grupa de copii de 10-12 ani, unii vor fi mai dezvoltati din punct de vedere fizic, altii mai putin. Un antrenor al carui singur gand este victoria va tinde sa utilizeze varianta de echipa cea mai robusta si va defavoriza jucatorii mai putin dezvoltati fizic. Un exemplu bun este Luka Modric: ca junior a fost inlaturat de la Hajduk Split din cauza fizicului mai putin impunator;
  • Parintii vor astepta victoria in orice meci, putand pune astfel o presiune negativa pe copii si pe antrenor din cauza asteptarilor exagerate;
  • Copiii isi pot pierde increderea in propriul antrenor, mai ales daca acesta da vina pe copii pentru infrangerile repetate (sa fim seriosi, este foarte usor sa scapi de nemultumirea copiilor si a parintilor spunand ca lipsa de talent a copiilor duce la rezultatele proaste).

Cunosc situatii in care antrenorii echipelor de juniori au dus la extrem ambele scenarii. Un antrenor a insistat atat de mult pe ideea ca rezultatul nu conteaza incat jucatorii abordau fiecare meci lipsiti de interes, fara intensitate. In timp au devenit ciuca batailor altor echipe si in mai putin de un an majoritatea copiilor abandonase fotbalul. In alta situatie, un alt antrenor era atat de obsedat de rezultat incat prefera sa foloseasca mereu acelasi grup de 4-5 jucatori (intr-o echipa formata din 12 copii), certandu-si jucatorii pentru cea mai mica greseala… in timp, jucatorii utilizati in meciuri au devenit timorati de propriul antrenor, iar cei mai putin utilizati tratau antrenamentele fara interes, stiind ca oricum nu vor fi utilizati in meciuri. Dupa un an de zile, echipa s-a destramat sub presiunea parintilor nemultumiti.

Din punctul meu de vedere, fotbalul este o competitie sportiva, ceea ce presupune o miza, un invingator si un invins. Daca elimin miza dintr-un joc, acel joc devine mai putin interesant pentru participanti. De aceea cred ca echipele de fotbal – copii trebuie intotdeauna sa isi propuna sa castige fiecare meci, insa exista un mare “dar”: scopul antrenorului trebuie sa fie acela de a dezvolta individual fiecare jucator si nu acela de a castiga meciurile cu orice pret. Copiii trebuie sa stie ca este foarte important sa castige fiecare meci, altfel ei vor trata fotbalul (antrenamente, meciuri, mentalitate) ca pe o activitate fara miza.

Intrebati-va copiii ce prefera: sa fie titulari intr-o echipa ce pierde mereu sau sa fie rezerve intr-o echipa ce castiga mereu? Marea majoritate va alege sa spuna ca prefera sa fie titulari intr-o echipa ce pierde mereu. Este o setare mentala fireasca pentru copii, datorita dorintei de a iesi in evidenta in orice mod, specifica oricarui copil. Aici trebuie sa intervina antrenorul si parintii pentru a dezvolta micul jucator de fotbal intr-un fotbalist care pune mai mare pret pe victoria echipei sale decat pe performanta individuala. In cadrul grupelor de juniori pe care le conduc, ii surprind mereu pe copii spunandu-le ca Messi sau Ronaldo nu au mingea sub control mai mult de cateva minute pe meci. Chiar daca ei ies in evidenta prin realizarile lor, ei joaca pentru echipa si nu ar putea castiga de unii singuri nici un meci.

Din pacate, o buna parte din micii jucatori de fotbal se pierde pe drumul catre performanta sau ajunge la nivel de seniori cu o mentalitate gresita din cauza lipsei mentalitatii de invingator inoculata de la varste fragede prin ideea ca rezultatul nu este important. Rezultatul jocului trebuie sa fie mereu important, insa uneltele cu care antrenorul ajunge la rezultat trebuie sa fie cele potrivite. Jucatorul este cel care trebuie sa isi doreasca sa castige cu orice pret (chiar cu pretul de a fi rezerva), nu antrenorul.

Discutia este identica cu cea despre scoala si note: se spune sa nu inveti pentru note, ci pentru tine. Foarte adevarat! Insa poti sa fii cel mai bun din clasa daca ai note slabe? E adevarat, poti foarte bine sa ai o viata frumoasa si de succes chiar daca ai avut note slabe la scoala. Insa succesul nu se datoreaza notelor slabe de la scoala 🙂 La fel si in fotbal, poti avea o cariera de succes chiar daca nu ai pus mare pret pe rezultatele meciurilor.

Lectura suplimentara: Will English football coaches produce losers by focusing on fun over results? (The Guardian).

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit! Inscrieri la telefon 0733947177.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2021 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.