ACS RaidersFotbal JunioriGoana surda dupa “faima” in perioada junioratului

CUPE, MEDALII, TROFEE

Goana dupa obtinerea de certificari imediate (cupe, medalii sau “doar” victorii de preferat in toate meciurile) produce atat de mult rau in dezvoltarea micilor fotbalisti incat simtim nevoia unui articol separat, dedicat acestui subiect.

Atunci cand copiii ajung pentru prima oara la un club de fotbal si sunt intrebati de ce au venit la fotbal, nici un copil nu va spune ca vrea la fotbal pentru cupe si medalii. Cel putin noi nu am auzit asta vreodata, desi am pus aceasta intrebare de sute de ori. Toti copiii se inscriu la un club de fotbal pentru ca iubesc acest sport si doresc sa isi urmeze o pasiune, avand si sustinerea parintilor. Cum ajungem de aici la goana dupa rezultate?!

Intervine orgoliul parintilor, dar din pacate si al antrenorilor. “Copilul meu este talentat si muncitor, vreau sa ma mandresc cu el”. “Trebuie sa castigam acest turneu, altfel de ce am mai venit aici?”. “Pentru ce platesc cotizatia, sa vad cum castiga alte echipe?”. Apar si amenintarile: “Te scot de pe teren daca nu faci ce ti-am zis la antrenament!”, “Fa ce spune domnul antrenor, altfel nu te mai aduc la fotbal!”.

Care sunt repercursiunile acestui mod de gandire?

Copilul este tratat ca o jucarie aflata in mainile unor adulti (parinti, antrenori). Copilul trebuie sa aiba rezultate pentru a multumi adultii, iar lipsa acestor rezultate genereaza repercursiuni.

SCHIMBAREA CLUBULUI IN CAUTAREA GLORIEI

Cunoastem cazuri de copii care au fost fortati de catre parinti sa schimbe si cate 3-4 cluburi la varste fragede, in cautarea acelui club care produce “rezultate” (victorii, cupe, trofee etc). De cele mai multe ori, parintii sunt atrasi de cluburi cu nume in fotbalul romanesc (la nivel de seniori), fara sa se mai intrebe cati copii din acele cluburi au reusit sa ajunga fotbalisti profesionisti… Pentru mandria acestor parinti, una este sa spuna ca baiatul joaca la Steaua si alta este sa spuna ca joaca la Avantul Babadag. Din pacate, acesti copii nu reusesc sa aiba stabilitatea emotionala necesara dezvoltarii propice ca fotbalisti, din cauza schimbarii dese a mediului social (alt club, alti antrenori, alti colegi de echipa).

ANTRENAMENTE PENTRU REZULTATE IMEDIATE

Antrenorii la randul lor sunt de multe ori cel putin la fel de vinovati ca parintii. Daca urmariti antrenamentele de fotbal pentru copii, veti vedea ca sunt multi antrenori care pun accent pe jocul de echipa, pregatind antrenamentele pentru a dezvolta automatisme de joc si nu pentru a dezvolta individual micii fotbalisti. Poti antrena copiii pentru a deveni mici robotei ce urmeasca o schema prestabilita de joc sau poti antrena copiii pentru a-si dezvolta aptitudinile individuale. Este optiunea fiecarui antrenor, insa aceasta optiune duce in doua directii total opuse: primul stil de antrenament produce “rezultate” (cupe, medalii), al doilea nu produce “rezultate” pe banda rulanta insa sustine dezvoltarea copiilor pentru fotbalul mare. Primul stil de antrenament blocheaza dezvoltarea inteligentei de joc a copiilor (deoarece ei doar executa ceea ce li se cere), al doilea stil lasa creativitatea sa se dezvolte (cu pretul greselilor care vor aparea inevitabil).

Aceste stiluri diferite de antrenori sunt extrem de vizibile in meciurile copiilor: unii antrenori dicteaza de pe margine jocul echipei si actiunile fiecarui copil, alti antrenori ii lasa pe copii sa gandeasca singuri. Unii antrenori pastreaza pe teren pe cei mai buni copii pentru a securiza rezultatul, alti antrenori ruleaza tot lotul de jucatori pentru a le oferi tuturor minute de joc.

UZAREA PSIHOLOGICA PREMATURA

In toate sporturile, cei care ajung mari campioni nu sunt de obicei cei care au avut cele mai bune rezultate la nivel de copii si juniori. Explicatia psihologica este simpla: cu cat presiunea rezultatelor apare mai devreme, cu cat aceasta foame de rezultate este satisfacuta mai mult, cu atat micii sportivi vor fi tentati sa renunte pe masura ce inainteaza in varsta (pentru ce mai lupti la 15 ani, avand atatea tentatii in jur, daca tu ai castigat de la 13 ani acele trofee despre care ti s-a spus ca conteaza atat de mult?).

INTELEGEREA REZULTATELOR LA NIVEL DE COPII SI JUNIORI

Putem lua oricare jucator de top (de la Messi la Gica Popescu si de la van Dyjk la Mutu): credeti ca vreodata, atunci cand un club si-a pus problema sa transfere unul dintre acesti jucatori, cineva a dorit sa afle macar cate trofee a castigat acel jucator la 12, 14 sau 16 ani? Rezultatele la nivel de copii si juniori nu au nici o importanta atunci cand un jucator este analizat pentru a i se oferi un contract. Pe nimeni nu intereseaza cat a fost scorul sau cate cate goluri a marcat jucatorul X in meciul al treilea de la turneul de fotbal de la Tulcea de acum 5 ani. Aceste lucruri sunt importante doar pentru parintii si pentru antrenorii dornici de a-si satisface propriile orgolii prin intermediul copiilor.

In schimb fotbalistii sunt analizati pentru aptitudinile lor tehnico – tactice, pentru calitatile fizice si mentale. Adica exact acele aspecte care sunt lasate de-o parte atunci cand un copil este introdus de catre adulti in aceasta goana pentru rezultate la nivel de juniori…

De multe ori, fotbalul romanesc are rezultate mai bune decat fotbalul din tarile catre care tindem, la nivel de copii si juniori. Insa de la 14-15 ani in sus, aceste rezultate dispar. O buna parte a cauzelor acestei schimbari de situatie consta tocmai in felul in care acei copii au fost antrenati de mici. Din pacate, de multe ori in Romania urmarim doar rezultate imediate si nu reusim sa urmarim beneficiile pe termen lung.

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit! Inscrieri la telefon 0733947177.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2021 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.