Fotbal JunioriTriumviratul copil – parinte – antrenor de fotbal

antrenor fotbal copii
Relatia dintre copil, parinte si antrenorul de fotbal pentru copii poate fi usor comparata cu un triumvirat (un regim politic dominat de 3 personalitati): fiecare parte implicata are propriul interes iar de cele mai multe ori interesele nu coincid…

In mod normal, rolul antrenorului in fotbalul pentru copii ar trebui sa fie acela de a pregati tanarul fotbalist pentru o cariera de succes in fotbalul mare. Rolul parintelui ar trebui sa fie acela de a sustine copilul in acest demers iar rolul copilului ar trebui sa fie acela de a invata tot ceea ce este de invatat in perioada junioratului. Toate bune si frumoase, insa pentru un parinte este insa foarte usor sa uite sau pur si simplu sa nu stie care este scopul pentru care isi aduce copilul la fotbal. Parintii nu pot fi blamati pentru ca vor cat mai repede cupe, trofee, rezultate. Factorul de echilibru al acestui triumvirat ar trebui sa fie antrenorul de fotbal, prin experienta si viziunea pe care se presupune ca o are in acest domeniu.

Antrenorul este cel care ar trebui sa ghideze in primul rand parintii catre o directie sanatoasa pe termen lung. Antrenorul este cel care ar trebui sa stie ca premiile si clasamentele la nivel de copii nu inseamna nimic, dimpotriva goana dupa glorie la nivel de copii si juniori nu face decat sa uzeze psihic copilul, supunandu-l la presiuni de care se va lipsi bucuros pe masura ce va creste iar parintele nu va mai lua deciziile in locul sau.

In realitate insa, de multe ori antrenorii (din Romania si nu numai) uita care le este rolul: fie devin o prelungire a parintilor (parinti fericiti = avantaje materiale si / sau liniste in jurul echipei), fie devin prizonierii propriului orgoliu (trofeele obtinute de catre copii valideaza calitatea lor de antrenori), fie amandoua.

Haideti sa luam cazul banal al unui antrenor de fotbal pentru copii ce pregateste o grupa Under-11 formata din 15 copii aflata in plin campionat. Dorinta parintilor este de cele mai multe ori “simpla”: echipa ar trebui sa castige iar propriul copil sa iasa cumva in evidenta in sens pozitiv. Antrenorul are in schimb doua directii alternative: fie pregateste echipa pentru a multumi parintii (si propriul orgoliu), fie urmareste scopul pe termen lung (dezvoltarea copiilor in directia fotbalului profesionist). De cele mai multe ori, aceste doua directii nu pot functiona impreuna deoarece mijloacele catre aceste doua scopuri sunt foarte diferite.

Ce se intampla daca antrenorul alege sa multumeasca parintii si / sau sa isi hraneasca propriul orgoliu?
  • antrenamentele de fotbal nu vor urma un plan anual progresiv axat pe dezvoltarea micilor fotbalisti ci vor incorpora in principal exercitii menite sa creeze automatisme ce vor facilita victoria in meciuri. Copiii vor fi astfel lipsiti de o parte din bagajul necesar in fotbalul modern;
  • un antrenor de fotbal pentru copii ce urmareste rezultatul va rula in timpul meciului lotul de jucatori doar in functie de rezultat. Astfel copiii mai putin pregatiti vor juca mai putin sau deloc si vor ramane si mai in urma fata de ceilalti (ce vor juca mai mult);
  • contrar sfaturilor specialistilor si necesitatilor copiilor, un astfel de antrenor nu va folosi jucatorii decat pe posturile pe care acestia dau randamentul cel mai bun. Acest aspect functioneaza si el impotriva necesitatilor copiilor, ei avand nevoie sa joace pe cat mai multe posturi pentru a dezvolta toate calitatile necesare unui fotbalist modern;
  • mesajul pe care antrenorul il va transmite va fi acela de “victorie cu orice pret” iar aceasta mentalitate se va reflecta atat in atitudinea parintilor – spectatori cat si in presiunea aplicata copiilor (de cate ori nu ati vazut copii certati de catre parinti pentru o eroare facuta intr-un meci?).

Pentru a intelege si mai bine diferenta dintre cele doua directii: directia rezultatelor invata copilul sa joace doar pe un anumit post, intr-un anumit sistem de joc exersat la antrenamente in care el va juca prin actiuni mecanice (de exemplu, intotdeauna se va pozitiona pe teren sau va pasa asa cum ii impune antrenorul, fara sa mai gandeasca efectiv momentul de joc), incurajat fiind atat de parinti cat si de antrenor (ei fiind la randul lor validati de rezultatele pe termen scurt). Sunt sanse destul de mari ca un copil sa parcurga toate etapele junioratului in astfel de sisteme limitative (spre multumirea parintilor si a antrenorilor care se vor mandri cu rezultatele copilului), iar odata devenit fotbalist adult sa nu aiba tot bagajul necesar marii performante (iar acest bagaj este imposibil de recuperat, din pacate).

Mesajul nostru este adresat in primul rand antrenorilor, dar si parintilor: un antrenor de fotbal pentru copii va influenta mai multi copii intr-un an decat un om obisnuit intr-o viata! Aceasta responsabilitate trebuie sa primeze in fata orgoliului antrenorilor si al parintilor.

Nu spunem ca este imposibil ca un antrenor de fotbal pentru copii sa obtina rezultate foarte bune cu o grupa dar sa urmareasca si dezvoltarea corecta a micilor fotbalisti pe termen lung. Categoric este posibil! Numai ca rezultatele trebuie obtine folosind uneltele de pregatire pe termen lung. Copiii trebuie sa ajunga la rezultate prin stimularea inteligentei in joc, a exprimarii libere si a bucuriei de a juca fotbal nu prin crearea de automatisme ce ii transforma pe copii in mici robotei al caror singur scop este sa castige urmatorul meci.

Scopul antrenorului de fotbal pentru copii nu trebuie sa fie acela de a satisface orgoliul parintilor sau propriul orgoliu prin rezultate pe termen scurt.

 

 

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit!Inscrieri la telefon 0733947177.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal pentru copii ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2023 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.