Atunci cand concepem planul unui antrenament, exista 2 posibilitati de organizare a exercitiilor:
- organizarea liniara, ceea ce presupune ca toti jucatorii urmeaza acelasi exercitiu, apoi toti se muta la urmatorul exercitiu;
- organizarea pe ateliere, ceea ce presupune ca jucatorii sunt impartiti in grupe ce se rotesc antrenandu-se pe rand in 3-4 ateliere (exercitii organizate).
Organizarea liniara a unui antrenament este o organizare clasica, ce permite cresterea graduala in intensitate si complexitate a antrenamentului, urmarind scopul propus.
Organizarea pe ateliere este un concept mai nou (in Romania) si are la baza ideea conform careia jucatorii nu trebuie sa isi astepte randul in efectuarea unui exercitiu, ei fiind impartiti in grupe ce permit un antrenament continuu. Pe scurt, jucatorii se antreneaza mai mult.
Sa presupunem ca avem o grupa formata din 12 jucatori iar in cadrul antrenamentului urmarim dezvoltarea posesiei. Daca organizam antrenamentul liniar, putem dispune un exercitiu cu pase repetate la care participa activ 3-4 jucatori, ceilalti asteptandu-si randul. Daca organizam antrenamentul pe ateliere, putem imparti terenul in 3 sectiuni iar in fiecare sectiune se va desfasura un exercitiu in care participa cate 4 jucatori, relevant pentru scopul propus. Apoi rotim jucatorii pe ateliere la cate 3-5 minute. In acest fel, toti jucatorii se antreneaza simultan.
Fiecare tip de organizare are propriile avantaje si dezavantaje, atat in functie de scopul antrenamentului cat si in functie de nivelul de pregatire al jucatorilor si de capacitatea organizatorica a antrenorului.
In cadrul clubului nostru folosim ambele tipuri de antrenamente, in functie de grupa de varsta si scopul propus al antrenamentului. Cu cat jucatorii sunt mai mici, cu atat este mai greu de implementat un sistem de lucru pe ateliere deoarece copiii ar trebui sa retina cele 3-4 exercitii la care urmeaza sa participe iar acest lucru este greu la varste mici. Cu cat jucatorii sunt mai experimentati, cu atat este mai usor ca ei sa fie pusi sa se antreneze pe ateliere.