ACS RaidersFotbal JunioriAgresivitatea in fotbalul pentru copii – poveste adevarata

Agresivitatea negativa in fotbalul pentru copii

Recent, echipa noastra U12 a jucat un meci amical cu o alta echipa U12 (chiar nu conteaza numele) si am fost uimiti de agresivitatea negativa de care acea echipa a dat dovada. Agresivitate manifestata in toate sensurile: intrari la intimidare la orice contact, coate in stomac, provocari verbale dinspre jucatorii lor, vociferari la adresa arbitrului, urlete si amenintari ale antrenorului catre propria echipa, totul pe un fond de aprobare si incurajare a comportamentului venit dinspre parinti! Efectiv parca nimerisem pe un camp de lupta…

Nu conteaza rezultatul, era un meci amical, primul al anului, in care doream sa exersam anumite scheme de la antrenamente. Insa desi au trecut mai multe zile de la acel meci, atat noi (antrenorii ACS Raiders) cat si parintii si copiii echipei noastre am ramas marcati de “eveniment”. Stiam ca acesta este stilul acelei echipe si cu toate acestea nu ne asteptam chiar la asa ceva. Este clar o atitudine agresiva dorita, exersata, incurajata. Am mai intalnit echipe care jucau la intimidare, insa nici chiar asa 🙂 Cu atat mai mult cu cat era vorba despre un meci amical.

In mod evident, beneficiile pe termen foarte scurt sunt clare, in mintea antrenorilor: jucatorii echipei adverse incep sa joace cu teama iar echipa agresiva are de castigat. Dar castigul se refera strict la scor. Din punct de vedere al dezvoltarii micilor fotbalisti, pierderea este imensa si cu greu de compensat cu cat copiii petrec mai mult timp in acel mediu. Nu mi-as dori sa stiu cum reactioneaza acei copii in cazul unei infrangeri…  Mai mult, presiunea psihologica exercitata asupra copiilor este uriasa, iar in timp ei ajung sa priveasca fotbalul ca pe o corvoada.

Imaginati-va ca un copil merge la scoala si i se spune ca pentru a lua nota 10 trebuie sa le faca rau colegilor, iar daca nu face asa va fi agresat verbal de catre profesori si parinti. Zi de zi, semestru dupa semestru. Cum va creste acest copil? Cum va arata adultul care a fost crescut asa? Fara scrupule, fara bun simt, obsedat de castig cu orice pret. “Fara mama si fara tata”. Va doriti ca proprii vostrii copii sa creasca asa?

Tocmai de aceea nu intelegem mai ales atitudinea incurajatoare a parintilor copiilor acelei echipe. De ce? Pentru ce? Ce inteleg copiii din asta? Cum sa iti doresti, ca parinte, ca fiul tau sa isi calce adversarul pentru ca apoi sa se jure ca nu l-a atins? De 20 de ori pe meci, meci de meci?

Din punct de vedere fotbalistic (ca “sportiv” e exagerat spus), daca printr-o minune copiii crescuti asa pot sa isi mentina interesul pentru fotbal pana ajung adulti, crestem fotbalisti abonati la eliminari, vesnic nemultumiti de arbitrii, vesnic in conflict cu adversarii, cu reactii negative la fiecare gol primit, jucatori care se hranesc din biciul antrenorului si care inteleg sa dea totul pe teren doar daca antrenorul urla si ii face in toate felurile. Jucatori preocupati nu de propriul joc ci de intimidarea adversarilor. Asa progresam?

Nu stim daca exista o morala a acestei povesti. Insa, din 50 de copii de 11-12 ani care practica fotbalul la un club, poate 1-2 pot spera la o cariera oarecare in fotbal. Pentru restul de 48 fotbalul va ramane doar o activitate pe care au practicat-o in copilarie / adolescenta. Cu ce deprinderi raman acesti copii in viata, daca ei sunt invatati sa trateze o competitie ca in cazul de mai sus? Rolul antrenorilor trebuie sa fie si unul educativ iar mijloacele prin care copiii obtin victoria trebuie sa fie cele potrivite pentru a-i ajuta mai departe in viata. Da, se poate trai bine mersi si fara fair play, si fara respect, si fara bun simt. Insa societatea este oglinda felului in care ne crestem copiii si nu avem dreptul sa ne plangem de relele societatii daca noi ne crestem copiii invatandu-i ca scopul este mai important decat mijloacele prin care ajungem la el.

Agresivitatea pozitiva in fotbalul pentru copii

Nu spune nimeni ca micii fotbalisti trebuie sa fie mielusei pe teren, in nici un caz! In cadrul clubului nostru cultivam aceasta agresivitate pozitiva prin exercitii specifice, atat fizice cat si psihologice. Agresivitatea sportiva, pozitiva este esentiala in sport si trebuie educata de cum intra copilul pe usa clubului. Insa bucuria jocului trebuie sa primeze in mintea copiilor si nu rezultatul cu orice pret. Noua ne place sa denumim aceasta agresivitate pozitiva curaj si daruire.

Fotbalul pentru copii trebuie jucat fara frica de a gresi, fara frica de adversari, dand mereu 100% pe teren. Dar trebuie mereu trasa o linie intre a juca fara frica de adversar si a juca pentru a intimida adversarul. Intimidarea adversarului trebuie sa vina ca urmare a calitatii jocului si nu ca urmare a coatelor aplicate in stomac.

 

by ACS Raiders Bucuresti Club Fotbal Copii

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos. Vino la fotbal pentru a beneficia de 3 antrenamente pe saptamana cu antrenori licentiati UEFA si echipament de antrenament gratuit! Inscrieri la telefon 0733947177.

2 comments

 • Prosa ionel

  22/01/2020 at 9:15 AM

  Felicitări pentru cuvintele total adevărate scrise mai sus. Și încă ne miram de ce fotbaliștii romani nu se impun în campionatele străine.

  Reply

  • ACS Raiders

   22/01/2020 at 9:34 AM

   Intotdeauna judecam fotbalistul adult uitand cum s-a format el din copilul fotbalist. Deprinderile capatate in perioada junioratului sunt cele care ii definesc jucatorului cariera iar aceste deprinderi se refera in primul rand la atitudine si comportament si nu la numarul de cupe sau premii castigate.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

VREI SA FII PARTE DIN CLUBUL NOSTRU?

DESPRE ACS RAIDERS

Localizata in Bucuresti, Sector 4, Berceni, scoala de fotbal ACS Raiders Bucuresti isi propune o abordare moderna si profesionista a antrenamentelor specifice initierii si perfectionarii in fotbalul pentru copii.

Scoala de fotbal ACS Raiders Fotbal Club Bucuresti pune educatia copiilor mai presus de oricare alte aspecte. Indiferent daca copilul dvs decide sa urmeze o cariera in fotbal sau nu, educatia sportiva primita aici ii va fi intotdeauna de folos.

Pentru inscrieri ne puteti contacta oricand la numarul de telefon 0733947177.

ACS Raiders Club Fotbal

Șoseaua Olteniței 129, București (incinta bazei sportive Romprim)

Dă clic pentru a deschide o hartă mai mare

Stiri Fotbal Copii

Continut © 2019 - 2021 copyright ACS Raiders. Toate drepturile rezervate.